Antwoord deze vraag voor mij: wat is de belangrijkste proces in een bedrijf? Is het Research and Development? Is het de klantenservice? Nee. Het is de logistiek. Tuurlijk zijn de andere afdelingen ook belangrijk en vult alles elkaar aan, maar zonder logistiek staat alles stil. De impact van een goed logistiek proces is van onschatbare waarde. Het is het ondergeschoven kindje die eigenlijk meer aandacht vereist.

Kijk nu eens naar jouw eigen bedrijf. Hoe zit het daar met het logistieke proces? Dit kan zowel intern als extern zijn. Analyseer dit proces eens, zijn er nog verbeterpunten om het proces nog soepeler te laten lopen? De pijnpunten zul je vooral van je medewerkers zelf ontvangen. Zij weten beter dan wie dan ook waar het werk net wat efficiƫnter kan. Dit kan op het langer termijn flinke kosten schelen en een hogere productie.

Logistiek en transport komt in verschillende vormen voor. Intern kun je denken aan bijvoorbeeld een ziekenhuis. De post moet op iedere afdeling gebracht worden. Externe transport is wanneer er bijvoorbeeld een pakket naar een ander ziekenhuis gebracht moet worden. Dit klinkt allemaal nog vrij logisch, dus gaan we wat dieper in de theorie. Hierbij gebruik ik de koeriersdiensten van ServiceRight Koeriers als voorbeeld. Zij bieden verschillende koeriersdiensten aan:

  • Spoedkoerier
  • Internationale koeriersdiensten
  • Webshop fulfilment

De term webshop fulfilment zal ik nog beknopt uitleggen. Het idee erachter is dat webshops hun logistieke proces kunnen uitbesteden aan ServiceRight Koeriers. Webshop-eigenaren hebben het immers al druk zat met het realiseren van de groei met behulp van communicatie en marketing. Dit koeriersbedrijf vervult daarmee een gat in de markt. Smart thinking!

Kijk nu nog eens naar je eigen bedrijf. Intern liggen er genoeg optimalisatie mogelijkheden voor het grijpen, je moet alleen zelf nog vinden met jouw collega’s! Externe logistiek kan een bedrijf vaak, afhankelijk van de grote van het bedrijf, beter uitbesteden. Zoals in het voorbeeld te zien is, bestaan er koeriersdiensten die in elke situatie hulp kunnen bieden.

Reactie achterlaten

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

verplicht